Quantcast
Channel: Dee'tjes » cil2008
Viewing all articles
Browse latest Browse all 10

CIL2008: Speed searching

$
0
0

De woensdag A-sessie gaat over zoekmachines: “Search engines (SEs) rule the information world. Hear the latest on harnessing their power and what to expect in the future, get tips and inside insights. Join us for a fast-paced learning experience”.

De voorzitter van deze sessie is Greg Notess, en verder deze ochtend komt een andere snelle jongen aan het woord: Gary Price (ResourceShelf). Wie wil er nu niet snel en efficiënt zoeken? Laten we maar eens horen wat zij te vertellen hebben.
Speed Searching: Tips & Tricks for Speeding Up the Search Process (woensdag 10:30 a.m. – 11:15 a.m.) door Greg Notess, van Search Engine Showdown ‘The users guide to web searching’

Despite the incredible speed of information access that the web enables, it can still take some time to track down the best search strategy, search engine, or commercial data source to answer some questions. This session offers a variety of techniques, from the simple to the technologically complex, to speed up the process of searching multiple databases including search switching, bookmarklets, and some discussion of search strategies.

Hij heeft ook ‘Teaching web search skills‘ geschreven, je kunt het gedurende aantal weken met korting kopen. In het laatste nummer van ‘Online’ staat een column van hem.

Waarom speed searching? Is het web niet snel genoeg, of zijn wij niet snel genoeg? Beiden! Het kost nu eenmaal tijd om de beste zoekvraag te formuleren en de beste bron te vinden. Er zijn heel wat mensen (niet hier in de zaal natuurlijk) die vinden dat ze altijd kunnen vinden wat ze nodig hebben via Google.

Hij herinnert aan de tijd van 4,2,2,1 zoekacties (o ja, en 4,4 ook herinner ik me ook, soms mis ik het zelfs wel: als je er handig in was had je wel snel den titel te pakken ;-) ) .

Het is handig om te probeer het ‘unieke/onderscheidende’ woord (woord dat heel speciaal is voor de jezoek vraag) te vinden, maar systemen die met relevance ranking werken baseren hun output op lange (vol)zinnen en dan werkt het invoeren van deze ‘unieke’ termen niet zo goed. Lange namen, ongewone woorden, phrases vormen vaak een belemmering en de meeste databases hebben geen goede spelcheckers. Via webzoeken kun je dan vaak wel suggesties vinden, of auto-correctie, om op aanvullende termen komen.

Paradoxaal genoeg vertragen Search suggest tools het typen: als je nl snel tikt ben je er al overheen voor ze gevonden zijn: dan moet je dus langzamer typen om je snelheid op te voeren :-)
Search Suggest vindt je bijv in Ask.com of in de in Google zoekbar (vaak op basis van wat jezelf of anderen hebben ingevoerd) .
Bookmarklets
: selecteer een stukje tekst op webpagina en kies dan vanuit je toolbar de zoekmachine waar je deze term in wilt opzoeken (de conduit toolbar kan dat ook). FireFox is daar wat handiger in dan IE: bij IE7 moet je rechtsklikken en toevoegen aan favorieten. (Dit werkt echter niet als javascript is afgezet.) Answers.com: als je daarin bent en je klikt een woord aan geeft hij meteen de definitie.

Search terms matter‘! Ligt vaak wel aan de machine die je gebruikt en de terminologie die gebruikelijk is in een bepaalde discipline: pas je zoekvraag daaraan aan.

Tip: train jezelf erop om naar de unieke/ onderscheidende term te zoeken

Waarom zou je eigenlijk meerder zoekmachines willen gebruiken? Omdat:

  • het leuk is
  • je een bibliothecaris bent
  • er gebrek aan overlap tussen diverse bronnen is, met name wanneer de pagina’s diep liggen ingebed in de website, bij fora, sociale netwerken (zie zijn Search Engine Showdown pagina)

Phrase search voor een naam, geeft bij Google minder resultaten dan bij Yahoo, Ask of zelfs Live

Search switching: is voor snel iets opzoeken niet nodig, maar wel als je uitgebreid wilt zoeken, of als je zeker wilt weten of iets waar is: als meerdere bronnen het geven heb je een grotere kans dat het klopt
Hoe doe je Search switching?

  • bookmarklets
  • browser search box
  • search switchers
  • federated search? Gale OVRC & Google cutoff: als je er direct naar gaat heb je veel meer mogelijkheden dan als je dat via een Federated Search engine doet. Let op: Als Google een partner in een FS is, kunnen ze een bepaalde bron afzetten, en dat doen ze ook, bijv als je geen betaalde partner bent! Check dat dus altijd.

Search switching internal : binnen een systeem

  • Google laat de laatste tijd enige integratie zien: kaarten, video etc staan soms bovenaan de resultaten
  • ‘tabs’ of ‘more’ kan je ook erop brengen
  • browser search box

www.intelways.com geeft een aantal zoekmachines: handig om af en toe eens te kijken wat zij aanbevelen om voor bepaalde redenen (zoeken in blogs of sociale netwerken bijv) te gebruiken.
Het is niet zeker dat alle zoekmachines uit Google echt alles halen wat erin zit, want soms is het alleen een Custom search engine (CSE) en dat geeft een beperkt deel.

Flash earth geeft diverse mogelijkheden om te zoeken met dezelfde tekst die je hebt ingetikt

A9 doorzoekt Amazon, maar je kunt ook naar een Google search doorklikken. Tussen die twee is maar heel weinig overlap in de content. Op dit moment werkt dat minder goed dan voorheen.

Transfer bookletmarkets: Ze veranderen nogal, afhankelijk van de ‘Tweaks‘: je kunt dan als je in een bepaalde database bent geweest niet een ander zonder meer aanklikken.

Tabs / more Onder More vindt je heel wat aardige zaken.

Google customize: Kun je allerlei zaken regelen: resultaten nummeren bijv
Maar ook: Try your search on …

Book searching Amazon / Google Book: als je naar boeken zoekt waar nog copyright op staat, raadt hij een 2 staps proces aan: doe dat eerst bij Amazon, zoek dan een typerend stuk fulltext in het abstract en probeer dat als zoekvraag naar full-text boeken in Google Books.

Opmerkingen uit publiek:

Trovando.it: Hun Toolbar is gevaarlijk zit spyware in, zelfs de site

Answers.com: Download programma dat ‘everywhere ‘ page aanzet, dan kun je overal zoeken in hun woordenboek

More is not always better :-)
Mn bij Federated searching heb je dat: wel veel maar het resultaat is niet precies genoeg.



Viewing all articles
Browse latest Browse all 10

Latest Images

Pangarap Quotes

Pangarap Quotes

Vimeo 10.7.0 by Vimeo.com, Inc.

Vimeo 10.7.0 by Vimeo.com, Inc.

HANGAD

HANGAD

MAKAKAALAM

MAKAKAALAM

Doodle Jump 3.11.30 by Lima Sky LLC

Doodle Jump 3.11.30 by Lima Sky LLC

Trending Articles


Ang Nobela sa “From Darna to ZsaZsa Zaturnnah: Desire and Fantasy, Essays on...


Lola Bunny para colorear


Dino Rey para colorear


Girasoles para colorear


Dibujos de animales para imprimir


Renos para colorear


Dromedario para colorear


The business quotes | Inspirational and Motivational Quotes for you


Love Quotes Tagalog


RE: Mutton Pies (mely)


Gwapo Quotes : Babaero Quotes


Kung Fu Panda para colorear


Libros para colorear


Mandalas de flores para colorear


Dibujos para colorear de perros


Toro para colorear


mayabang Quotes, Torpe Quotes, tanga Quotes


Long Distance Relationship Tagalog Love Quotes


Tagalog Long Distance Relationship Love Quotes


Mga Tala sa “Unang Siglo ng Nobela sa Filipinas” (2009) ni Virgilio S. Almario





Latest Images

Pangarap Quotes

Pangarap Quotes

Vimeo 10.7.0 by Vimeo.com, Inc.

Vimeo 10.7.0 by Vimeo.com, Inc.

HANGAD

HANGAD

MAKAKAALAM

MAKAKAALAM

Doodle Jump 3.11.30 by Lima Sky LLC

Doodle Jump 3.11.30 by Lima Sky LLC